De ervaring van ouders

De ouders van Luuk aan het woord

"Luuk is heel zelfstandig geworden en enorm gegroeid in zijn hele doen en laten. Ook als ouder is het een mooie ervaring om je kind te zien groeien. Ik ben heel trots op hem en vind dat onze band hierdoor gegroeid is!"

Wat was uw reactie toen Luuk vertelde dat hij op uitwisseling naar Uruguay wilde gaan?
Luuk zat net in 5 vwo toen hij met de mededeling kwam dat hij graag op uitwisseling wilde. Dat kwam voor ons redelijk onverwachts en we waren ook niet meteen positief. Dat had vooral te maken met het tijdstip. Wij wilden liever dat hij eerst het vwo af zou maken en dan een tussenjaar zou doen. Luuk wilde echter heel graag geplaatst worden in een gastgezin en dat werd moeilijker als je 18+ was.

Na goed overleg en de afspraak dat hij echt het vwo af zou maken bij terugkomst, gingen we akkoord en kon de zoektocht naar het juiste land beginnen. Ik vond de gedachte dat hij in een gastgezin zou wonen heel geruststellend en hierdoor werd het ook makkelijker. Ik was heel trots op hem dat hij deze uitdaging aan durfde te gaan.

Hoe heeft u het contact met YFU destijds ervaren?
Mijn man en Luuk hebben een infoavond van YFU bezocht, waarna onze keuze viel op Zuid-Amerika. Luuk kwam nog enthousiaster van de infoavond terug dan dat hij ging, in hoeverre dat mogelijk was. Na de infosessie bracht YFU thuis een bezoekje om de inschrijving compleet en officieel te maken. Dit vonden wij heel prettig. Vervolgens zijn we nog een middag naar het YFU-kantoor geweest, was er een afscheidskamp voor Luuk en was er een infodag voor ouders georganiseerd. Het voelde allemaal goed en fijn dat we redelijk wat informatie kregen en andere ouders ontmoetten.

Hoe was het afscheid?
Ik vond het meevallen. Natuurlijk is het echte afscheid een moeilijk moment en vloeide er een traan, maar we waren ervan overtuigd dat hij een mooi jaar tegemoet ging. Luuk had het zelf ook moeilijk en dat vond ik wel even moeilijk.

Had u veel contact met Luuk toen hij in Uruguay zat?
We hadden niet heel veel contact, maar het contact wat we hadden ging vooral via WhatsApp en heel soms een belletje. Ik volgde de YFU Uruguay-website en kon zo ook het een en ander volgen. We hebben 2x een pakket opgestuurd, wat ook heel leuk was. Ik liet het vooral aan Luuk over. Hoe verder het jaar vorderde, hoe makkelijker het werd voor beide kanten.

Hoe was het om uw zoon een jaar niet te zien?
Ik vond het uiteindelijk meevallen. Via social media is het toch best makkelijk om contact te hebben en alles een beetje te volgen. Gelukkig zijn er geen heel belangrijke of vervelende momenten geweest die Luuk heeft moeten missen. Natuurlijk was het weerzien geweldig, maar ik vond het uiteindelijk makkelijker dan gedacht.

Hoe was de terugkeer van Luuk?
Luuk heeft wel echt moeten wennen bij terugkomst, aangezien er toch wel wat dingen anders waren geworden in de gezinsroutine. Hij was blij om iedereen weer te zien en de verhalen over de uitwisseling kwamen langzaam los. Hij mistte echt het Zuid-Amerikaanse leven en zijn vrienden daar. Gelukkig heeft hij nog vaak contact!

U bent ook samen met Luuk in Uruguay geweest, hoe was dat?
Het was geweldig om een klein stukje te zien en te beleven van zijn leven daar. Dat maakt het praten daarover ook makkelijker. Vooral de kennismaking met zijn gastfamilie was heel bijzonder. Luuk was een goede gids en heeft zijn enthousiasme over Uruguay goed overgebracht. Als het mogelijk is zou ik zeker aanraden zo’n bezoek te plannen aan het einde van het jaar.

Heeft u nog tips voor ouders van kinderen die ook op uitwisseling willen?
Ik zou het zeker doen als je kind het graag wil. Ik merk dat Luuk er heel zelfstandig van is geworden en enorm gegroeid is in zijn hele doen en laten. Hij heeft ook ontdekt dat een taal leren hem best goed afgaat als je het meteen kunt toepassen. Het is een ervaring die hij nooit meer gaat vergeten. Ook als ouder is het een mooie ervaring om je kind te zien groeien. Ik ben heel trots op hem en vind dat onze band hierdoor gegroeid is.

We vinden het belangrijk dat niet alleen de studenten optimaal begeleid worden, maar dat ook de ouders zich thuis voelen bij ons. U kunt altijd contact met ons opnemen om alle mogelijkheden te bespreken. Daarnaast kun je altijd, samen met je zoon of dochter, deelnemen aan een informatiebijeenkomst of een persoonlijk adviesgesprek inplannen. We hopen jullie snel te spreken!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus