Take a leap - YFU Nederland
Wide frfrfr

Take a leap

Maak van je tussenjaar geen gap(year). Take a leap en neem als uitwisselingsstudent bij YFU 

een voorsprong op de rest van je generatie. 


Hoe kan een uitwisseling met YFU Nederland en de levenservaring die je daardoor opdoet bijdragen aan je (toekomstige) carrière en (persoonlijke) ontwikkeling?


1. ZELFSTANDIGHEID

Wie ben ik nu en hoe sta ik in het leven? Hoe warm je gastgezin ook is en hoe behulpzaam je vrienden ook zijn: soms sta je er als uitwisselingsstudent toch alleen voor. De zelfredzaamheid die je daardoor ontwikkelt is heel goed voor je kritische geest en helpt je zelfstandiger worden. 


2. DE WERELD ONTDEKKEN

Je gaat wonen in een nieuw land dat je nog niet kent. Misschien heb je erover gelezen of ben je er ooit op vakantie geweest, maar hoe ver weg of dichtbij je ook bent, je ontdekt het als local. Met YFU ga je op verplichte en optionele kampen, om je land te ontdekken, om maar niet te spreken over trips die je zelf kunt maken met vrienden. Je maakt vrienden van over de hele wereld en hebt in veel landen wel een plekje om te slapen als je weer gaat reizen.


3. TAAL

Studeren in het buitenland biedt jou de mogelijkheid om een nieuwe taal te leren en te oefenen. Door de interactie met je gastgezin en je nieuwe vrienden zul je merken dat je bijna elke vreemde taal snel onder de knie krijgt. 


4. DENKEN ALS EEN WERELDBURGER

Of het nu een sollicitatiegesprek is, een politieke discussie met je vrienden of als inspiratie voor je essay: je leert denken en te handelen als een wereldburger. Hierdoor inspireer je iedereen om je heen. Dat geeft voldoening.


5. INTERCULTURELE COMPETENTIES

Nederland telt meer dan 200 verschillende nationaliteiten. Dit betekent dat er verschillende culturen aanwezig zijn en het begrijpen van een cultuur leer je niet door middel van een boek te lezen of films te kijken. Omgaan met mensen uit een ander land 'die andere normen en waarden hebben dan jij in je eigen land' leer je pas echt tijdens een leap year met YFU Nederland.


6. JOUW CURRICULUM VITAE VORMGEVEN
Dat je ooit een 'exchange student' bent geweest, wordt door veel werkgevers gezien als een toegevoegde waarde op je CV (soms zelfs een vereiste). Je internationale ervaring bewijst o.a. dat je zelfstandig bent, meerdere talen kan spreken en om kan gaan met cultuur(verschillen). 7. LEER DENKEN IN OPLOSSINGEN

Je leert improviseren, en dat is tegenwoordig een essentiële competentie bij internationale bedrijven. Als uitwisselingsstudent heb jij natuurlijk als geen ander geleerd hoe je om kan gaan met lastige situaties, tegenslagen en dingen die niet gaan zoals jij wilt dat ze gaan. 


8. SOCIALE VAARDIGHEDEN OPDOEN

'Een van de meest voorkomende reacties van oud-studenten: 'Voor mijn studie ben ik een half jaar naar Japan geweest. Vroeger was ik vooral verlegen en durfde eigenlijk niet zo snel met mensen te praten. Mijn uitwisselingsjaar heeft dat voorgoed veranderd. Ik ben van een introvert naar extravert gegroeid.'


9. NIEUWE TALENTEN

In je gastland doe of ontdek je nieuwe activiteiten en interesses. Die had je misschien nooit ontdekt als je thuis was gebleven. Watersport, skiën, leren dansen of een (nieuw) instrument leren spelen. 

Het zijn maar enkele voorbeelden - maar als je uit je comfortzone stapt, gaat de wereld voor je open.


10. DE JUISTE KEUZE

Uit onderzoek van Nuffic blijkt dat scholieren die nog onzeker zijn over hun studiekeuze of niet gemotiveerd zijn om een studie te volgen, door een leap year te nemen juist gemotiveerder terugkomen en vaker direct de juiste keuze maken.


11. OBSTAKELS OVERWINNEN

'Mijn exchange year heeft mij geholpen uit de kast te komen' zegt Facu Stanic (20) in deze YouTube video. 'Een uitwisselingsjaar gaat over meer dan alleen taal en cultuur. Het gaat over jou en wie en wat je wilt zijn. Je leert in de spiegel kijken en niet weg te rennen voor de uitdagingen in je leven.'


12. INZICHT

Door je open te stellen voor onbekende leermethodes in andere landen ontstaan soms nieuwe liefdes voor vakken waarvan je dacht nooit in geïnteresseerd te zijn. Dit kan je nieuwe inzichten geven voor je (vervolg)opleiding. 

Ja, ik wil een leap year!