High School in Zweden

Uitwisseling in Zweden

De meeste Zweden gaan na hun leerplicht (tot 16 jaar) naar de 3-jarige gymnasieskolor. Naar zo’n gymnasium ga jij waarschijnlijk ook. Het niveau in Zweden is te vergelijken met havo/vwo. Als je in de eindexamenklas zit, doe je mee aan super leuke feestelijke activiteiten! Op het gymnasium kiezen leerlingen tussen verschillende programma’s, veel zijn gericht op een bepaald beroep, andere zijn theoretisch en bereiden je voor op de universiteit.

Quick facts

over het programma
Highschool in Zweden
15 tot en met 18 jaar oud
Onbekend
Schooljaar of semester
over het land
Hoofdstad: Stockholm
10,35 miljoen
450.295 km2
Zweeds

High School Exchange Sweden
Life in Sweden:

Cultuur, gezin & vrienden
De meeste gastgezinnen wonen in dorpen en kleine steden. Je gastgezin kan wat meer individualistisch ingesteld zijn dan je gewend bent. Dit komt omdat er van jongeren verwacht wordt dat ze op vrij jonge leeftijd zelfstandig zijn. Vaak werken beide ouders, dus als je uit school komt zorg je voor jezelf en bereid je misschien het avondeten voor. Het avondeten is het belangrijkste moment van de dag. Het gezin eet samen en praat dan over de dag. In de zomer ga je tijdens weekenden en vakanties misschien naar een zomerhuisje op het platteland of naar de kust. Veel Zweedse gezinnen zijn dol op buitenactiviteiten en sporten. Vooral voetbal en ijshockey zijn populair, maar ook golf, tennis, volley-, hand- en basketbal. In de winter kun je volop skiën en schaatsen.

De Zweedse taal
De nationale taal in Zweden is Zweeds, maar dit is niet de officiële taal. Naast Zweeds wordt er ook Fins en Laps gesproken. Voor ongeveer 8 van de 10 miljoen inwoners is Zweeds de moedertaal. Verder is het ook een officiële taal in Finland. Verder lijkt het Zweeds een beetje op het Noors en Deens. Het gaat zelfs zover dat de inwoners van Noorwegen, Zweden en Denemarken elkaar vaak kunnen verstaan.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU-stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en 7 maanden en maximaal 18 jaar en 7 maanden oud. Als je in Nederland al eindexamen hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Zie onze acceptatie- en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een high school jaar of semester programma in Zweden, zul je vertrekken in januari. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Zweden zijn:

 • Vanaf €9.450,- voor een semester
 • Vanaf €9.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs. 

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & woning)
 • Plaatsing op een Zweedse middelbare school
 • Aankomstoriëntatie in Zweden met lokale begeleider
 • Lokale begeleiding door de organisatie in Zweden
 • Voortgangsrapporten voor ouders
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Zweden

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Zweden

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus