High School in Slowakije

Uitwisseling in Slowakije

Het Slowaakse schoolsysteem lijkt op dat van Nederland. Na acht jaar basisschool gaan Slowaken naar een technische of een economische middelbare school of naar het gymnasium. Je hebt vijf tot zeven lesuren per dag, maar ’s middags ben je bijna altijd vrij. De Slowaakse specialiteit is het nulde uur, dat om 7 uur, of nog vroeger, begint. Slowaakse middelbare scholieren zitten in vaste klassen; de meeste vakken heb je met dezelfde klasgenoten in hetzelfde lokaal. Verplichte vakken zijn Taal en Literatuur, Wiskunde, Biologie, Geschiedenis en Aardrijkskunde.

Quick facts

over het programma
Highschool in Slowakije
15 tot en met 17 jaar oud
Op aanvraag
Schooljaar of semester
over het land
Bratislava
5,459 miljoen
49.035 km2
Slowaaks

High School in Slovakia
Life in Slovakia:

Cultuur, gezin & vrienden
Slowakije is net iets groter dan Nederland en de meeste inwoners wonen in de hoofdstad Bratislava. Het land wordt vaak gezien als het ondergeschoven kleine broertje van Tsjechië. Onterecht, want Slowakije is een heel mooi land en na jouw jaar hier vraag jij je vast af waarom we zo weinig weten over Slowakije. Of je komt bij een gezin terecht in een appartement in de stad, of in een huis met tuin op het platteland. Eén ding is zeker, je gastgezin verwelkomt je met open armen. Slowaakse gezinnen zijn over het algemeen klein en bestaan uit vader, moeder en twee of drie kinderen. Ze zijn erg hecht en brengen veel tijd met elkaar door. Opa’s en oma’s zijn belangrijk en wonen daarom nooit ver weg. In het weekend gaan veel Slowaakse gezinnen de stad uit naar hun tweede huisje op het platteland. Daar genieten ze van de prachtige natuur en rusten ze uit van het stadsleven.

De taal van Slowakije
Slowaaks is de officiële taal van Slowakije, hoewel een kleine Hongaarse minderheid in het zuiden en oosten van het land Hongaars spreekt. Slowaaks is een lastige taal om te leren. Daarom krijg je van YFU Slowakije na aankomst in het land een intensieve introductie van de taal, zodat je die snel onder de knie krijgt en met je gastgezin en nieuwe vrienden kan praten!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Slowakije zijn op aanvraag.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus