High School in Rusland

Uitwisseling in Rusland

In Rusland start het schooljaar in september en eindigt het in mei. De Russische middelbare school heeft 7 leerjaren, wat bestaat uit klas 5 tot en met klas 11. Als uitwisselingsstudent zul je naar een openbare middelbare school gaan en kom je afhankelijk van je leeftijd in klas 9 , 10 of 11 terecht. In Rusland zijn er een aantal verplichte vakken zoals Russisch, politiek, wiskunde, psychologie, talen, wetenschappen en meer. Over het algemeen zijn er geen keuzevakken, maar soms bieden scholen wel naschoolse activiteiten.

Quick facts

over het programma
Highschool in Rusland
15 tot met 17 jaar oud
Augustus of oktober
Schooljaar, semester of trimester
over het land
Moskou
144,1 miljoen
17.130.000 km2
Russisch

High School Exchange Russia
Life in Russia:

Cultuur, gezin & vrienden
De tijd die je doorbrengt met je Russische gastgezin zal een van de vele hoogtepunten van je uitwisseling in dit prachtige land zijn. Je leert niet alleen alles over het Russische leven en cultuur - je zal ook heel veel nieuwe gerechten proeven! Zoals pirozkhi (gevuld deeg), borsch (een speciale bietensoep) en blini (pannenkoeken met zwarte kaviaar), echt Russische specialiteiten. Bereid je voor op heerlijke zelfgemaakte maaltijden, want het is een traditie voor de Russen om thuis te eten in plaats van uit eten te gaan! Ook zal je veel leuke activiteiten kunnen ondernemen tijdens jouw trimester! Voetbal is een van de populairste sporten van het land. Andere spannende outdoor activiteiten zijn schaatsen, ijshockey en langlaufen (tijdens het winterseizoen). Meer low-key maar populaire activiteiten zijn onder andere schaken, televisie kijken en naar theaters gaan.

De Russische taal
De officiële taal in Rusland is Rusissch, dit is de 8e meest gesproken taal ter wereld. Ook kent het Russisch een eigen schrift genaamd het cyrillisch schrift. Veel Russen kunnen niet goed Engels, het is daarom makkelijk om vast wat Russische woorden te leren. In de internationale steden worden wel steeds vaker Engelse menukaarten aangeboden.

 

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan. 

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 17 jaar en 6 maanden oud. In de drie jaar schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Rusland. Als je in Nederland al eindexamen hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, Zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Rusland zijn:

 • Vanaf €6.950,- voor een trimester
 • Vanaf €7.950,- voor een semester
 • Vanaf €8.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Russische middelbare school
 • Russische taalcursus (bij Trimester programma)
 • Oriëntatie na aankomst in Rusland
 • Oriëntatie voor vertrek terug naar Nederland
 • Lokale begeleiding door de Russische organisatie
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Rusland

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Reiskosten tijdens verblijf (ook van- en naar school)
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies en schoolbijdrage (bij het jaar programma)
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele annuleringsgarantie
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Rusland

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus