High School in Mongolië

Uitwisseling in Mongolië

Je zult terechtkomen op een openbare school, waarschijnlijk in Ulaanbatar of één van de andere ‘steden’, Darkhan of Erdenet. In de afgelegen gebieden zijn geen scholen. Er gelden vrij strenge schoolregels en hoogstwaarschijnlijk zul je een schooluniform moeten dragen. Mongolië heeft geld geleend om het onderwijs op orde te krijgen en heeft sinds 2000 geïnvesteerd in bijvoorbeeld ICT en nieuwe lesprogramma’s.

Quick facts

over het programma
Highschool in Mongolië
15 tot en met 17 jaar oud
Onbekend
Schooljaar
over het land
Ulaanbaatar
3,278 miljoen
1.564.000 km2
Mongools

High School Exchange Mongolia
Life in Mongolia:

Cultuur, gezin & vrienden
Mongoliërs hechten erg aan een veilige en gastvrije thuishaven. Door de zware weersomstandigheden en het onzekere nomadenbestaan maken ze het thuis extra gezellig. Je zult je ongetwijfeld welkom voelen bij je gastgezin, dat het misschien niet breed heeft maar wel alles zal delen. De meeste mensen wonen tegenwoordig in de hoofdstad Ulaanbataar, veelal in hoogbouwflats uit de Russische tijd. Het eten in Mongolië is heel anders dan je gewend bent. In Ulaanbaatar vind je veel westerse eettentjes, maar in de gezinnen wordt traditioneel gekookt. Muziek echt een onderdeel van de Mongoolse cultuur. Daarnaast hebben Mongoliërs vaak een opmerkelijke combinatie van beleefdheid en directheid.

De Mongoolse taal
Mongools is de officiële en meest gesproken taal in Mongolië. De taal is gerelateerd aan de Turkse, Koreaanse, Japanse en Toengoezische taal. Het schrift werd gecreëerd in de 12e eeuw, maar heeft sindsdien een aantal transformaties ondergaan. In de jaren ’40 van de 20e eeuw werd dit schrift vervangen door het cyrillische schrift (Russisch Mongools) wat veel gelijkenissen heeft met het Russische alfabet.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 17 en maximaal 30 jaar oud. Zie onze acceptatie- en toelatingscriteria voor meer informatie.

Wanneer je kiest voor een ultrakort programma in Mongolië, zul je vertrekken in juli. Voor de exacte inschrijfdeadline kun je contact opnemen met YFU. Ga ervan uit dat de deadline voor een high school programma gemiddeld 5 à 6 maanden voor de vertrekdatum is.

De programmaprijzen voor een highschoolprogramma in Mongolië zijn:

 • Vanaf €5.950,- voor een ultrakort programma

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingskamp in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • YFU t-shirt

Tijdens de uitwisseling: 

 • Retourticket (all-in)
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (met kost & inwoning)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing op een Mongoolse middelbare school
 • Vervoer van- en naar school
 • Lokale begeleiding door YFU Mongolië
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling: 

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname High School Mongolië

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving van €200,-
 • Studie- en reisverzekering door Tasman Verzekeringen
 • Vaccinatie(s) en/of TBC-test (indien nodig)
 • Visumkosten
  Lees op deze pagina extra informatie over je paspoort en visum
 • Transport van- en naar school
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Overige reiskosten tijdens het bedrijf
 • Optionele activiteiten georganiseerd door YFU Mongolië
 • Optionele annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus