Highschool in Moldavië

Highschool in Moldavië

Het schooljaar in Moldavië start landelijk op 1 september. Dit is een nationale feestdag waarop alle leerlingen netjes gekleed naar school gaan en bloemen aan hun leraren geven. Iedere school heeft zijn eigen openingsceremonie. Daarna gaan de scholieren naar hun lessen, leren elkaar kennen en hebben een uur les. Een normale schooldag start om 8:00 uur en eindigt tussen 14:00 uur en 15:00 uur. Veel leerlingen nemen de bus naar school of worden door hun ouders met de auto gebracht. Schooluniformen zijn niet gebruikelijk. De schoolcijfers zijn hetzelfde als in Nederland variërend van 1 tot 10. Het schooljaar is opgedeeld in vier periodes door de herfst, winter en paasvakantie. Een schooljaar eindigt op 31 mei waardoor Moldavische scholieren een zomervakantie hebben van drie maanden.

Quick facts

over het programma
Highschool in Moldavië
Leeftijd: 14 tot en met 18 jaar oud
Vertrek: augustus
Programmaduur: schooljaar
over het land
Hoofdstad: Chişinǎu
Aantal inwoners: 2,658 miljoen
Oppervlakte: 33.846 km2
Voertaal: roemeens & russisch

Life in Moldavia

Cultuur, gezin & vrienden
De mensen in Moldavië zijn warm, behulpzaam en net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen. Gezinnen in Moldavië verschillen erg van elkaar. Vroeger was de gezinssamenstelling erg traditioneel, maar de laatste jaren is er een sterke stijging van het aantal eenoudergezinnen. Jonge gezinnen verhuizen vaak naar de stad voor baanmogelijkheden. De Moldavische gezinnen zijn erg hecht. Als de ouders het druk hebben met werk, springen de grootouders vaak bij. Soms hebben gezinnen het niet erg breed, maar gastvrij zijn ze zeker en er komt altijd een uitgebreide maaltijd op tafel. De cultuur is een mix van de Roemeense en Sovjet cultuur en de keuken heeft een mix van Balkan, Rusissch, Roemeensse en mediterrane invloeden. Ze eten voornamelijk lokaal en vooral soepen zijn erg populair.

Het Moldavische Roemeens.
De officiële taal in Moldavië is Roemeens, deze taal heeft gelijkenissen met Spaans, Frans en Italiaans. Door jarenlange Sovjetoverheersing spreken veel Moldaviërs ook Russisch. Jouw uitwisseling in Moldavië start met een taalcursus van een maand, waardoor je je in korte tijd aardig verstaanbaar zult kunnen maken. Thuis alvast Roemeens leren is natuurlijk een aanrader.

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Hier worden jouw wensen en voorkeuren in detail besproken. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingsbijeenkomst in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

Op de dag van vertrek ben je minimaal 15 jaar en maximaal 18 jaar en 4 maanden oud. In de drie schooljaren voor jouw vertrek, moet je goede cijfers gehaald hebben. Is dat niet het geval, dan overlegt YFU Nederland met YFU Moldavië. Als je in Nederland al eindexamen (HAVO of VMBO) hebt gedaan, verwacht YFU dat je je alsnog inzet voor school. Voor meer informatie over de acceptatieprocedure en de toelatingscriteria, zie onze acceptatie en toelatingscriteriapagina voor meer informatie.

De programmaprijs voor een highschoolprogramma in Moldavië is:

 • Vanaf €8.950,- voor een jaar

De onderstaande punten zijn allemaal inbegrepen in jouw programmaprijs.

Voor vertrek:

 • Persoonlijk gesprek en hulp bij het invullen van je dossier
 • Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland met andere uitwisselingsstudenten
 • Vliegveldassistentie in Nederland
 • YFU T-shirt

Tijdens de uitwisseling:

 • Retourticket (all-in)
 • Transport van- en naar gastgezin
 • Plaatsing bij een vrijwillig gastgezin (kost & inwoning)
 • Plaatsing op een Moldavische middelbare school
 • Intensieve taalcursus
 • YFU bijeenkomsten in Moldavië
 • Lokale begeleiding door YFU Moldavië
 • Noodnummer YFU Nederland dat 24/7 bereikbaar is

Na de uitwisseling:

 • Evaluatiebijeenkomst in Nederland
 • Certificaat als bewijs van deelname highschool Moldavië

De volgende kosten zijn niet in de programmaprijs inbegrepen:

 • Administratiekosten bij inschrijving
 • Vaccinaties
 • Verzekering
 • Reiskosten tijdens verblijf
 • Schoolbijdrage boeken en/of excursies
 • Zak- en kleedgeld
 • Optionele activiteiten en excursies georganiseerd door YFU Moldavië
 • Optionele annuleringsgarantie

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. Voor iedere student geldt dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Wij vertellen je uiteraard welke verzekeringen bij jouw programma het meest geschikt zijn. YFU werkt samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Via deze partner kun je een reisverzekering afsluiten die gespecialiseerd is in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland.

Als je via YFU een highschoolprogramma boekt, zit er automatisch een annuleringsgarantie bij het programma inbegrepen. Via deze annuleringsgarantie, die is afgestemd op uitwisselingen in het buitenland, kun jij goed verzekerd op reis. Wil je graag meer informatie over de reisverzekering en annuleringsgarantie? Bekijk onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus