High School in Litouwen

Uitwisseling in Litouwen

In Litouwen zijn 10 van de van de 12 schooljaren verplicht. In het 9e jaar kiezen scholieren tussen het gymnasium of een beroepsgeoriënteerde leerweg. Als YFU-student ga je meestal naar het gymnasium waar je kiest tussen 3 hoofdrichtingen: Sociale Wetenschappen, een Exacte of Kunstzinnige richting. In Litouwen hebben de leraren een vast klaslokaal en loop je net als in Nederland iedere keer naar een ander lokaal. Een normale schooldag duurt vaak van 8.00 uur tot 16.00 uur. Vaak wordt er tijdens de lunchpauze een warme maaltijd geserveerd in de kantine.

Quick facts

over het programma
Highschool in Litouwen
14 tot en met 17 jaar oud
Augustus
Schooljaar of semester
over het land
Vilnius
2,795 miljoen
65.300 km2
Litouws

High School Exchange Lithuania
Life in Lithuania:

Cultuur, gezin & vrienden
Familie is erg belangrijk in Litouwen. Aangezien beide ouders meestal werken, wordt er van de kinderen verwacht dat ze meehelpen in het huishouden. Overdag gaat iedereen zijn eigen weg, maar ’s avonds eet het gezin vaak samen en kletsen ze over de dag. Mensen in Litouwen houden ervan om speciale gelegenheden te vieren waardoor je waarschijnlijk tijdens je uitwisseling naar veel festivals of evenementen zult gaan. Eén van de belangrijkste feestdagen in Litouwen is de Onafhankelijkheidsdag op 16 februari. Daarnaast kunnen Litouwers heerlijke gerechten bereiden waarvan cepelinai, baladeliai, blynai en kibinai bekende gerechtjes zijn die je zeker eens moet proberen!

De taal van Litouwen
De officiële taal in Litouwen is Litouws en wordt gesproken door ongeveer 2,7 miljoen inwoners. De taal behoort tot de Baltische talen. Voordat je vertrekt is het handig om alvast wat Litouws te oefenen voor je eerste schooldag. Het Litouws kent geen lidwoorden en gebruikt in plaats van voorzetsels 7 naamvallen. Dit klinkt misschien lastig, maar als je de omschakeling eenmaal gemaakt hebt, dan gaat het steeds makkelijker. En hoe leuk is het als je bij aankomst je gastgezin in hun taal begroet!

Handig om te weten

In acht stappen kun jij op uitwisseling met YFU! Je begint het traject met oriënteren, vragen stellen en je laten informeren. Dit doe je door je in te schrijven voor een informatiebijeenkomst of een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Wil je op uitwisseling? Dan schrijf je jezelf in en vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en bespreken we samen jouw voorkeuren. Je krijgt hierna toegang tot ons online systeem, waar je jouw documenten kunt uploaden. Is dit persoonlijk dossier compleet en goedgekeurd door zowel YFU Nederland als de YFU-partner in je toekomstige gastland, dan ben je officieel geaccepteerd voor het uitwisselingsprogramma. Nu gaan we starten met het zoeken naar een gastgezin en school. Wanneer we deze gevonden hebben, nemen we direct contact met je op. Je ontvangt ook de contactgegevens van het gastgezin, zodat jullie elkaar alvast digitaal kunnen ontmoeten.

Voor je vertrekt naar je gastland, organiseert YFU een voorbereidingskamp in Nederland. Hier ontmoet je andere YFU-studenten die ook op uitwisseling gaan. Je ontvangt hier ook de allerlaatste informatie en dan ben je klaar voor vertrek! Benieuwd hoe je begeleiding en ondersteuning eruit ziet tijdens en na jouw uitwisseling? Bekijk dan het volledige YFU stappenplan.

De programmaprijzen voor een High School programma in Litouwen zijn op aanvraag.

Betalen in het buitenland kan soms lastig zijn. Met een pinpas kun je in elk land geld opnemen bij een ATM, hieraan zijn wel kosten verbonden. Pinnen in een winkel buiten Europa is vaak lastig. Daarom raden wij aan een creditcard mee te nemen. Aangezien veel YFU-studenten nog geen 18 jaar zijn, kun je vaak zelf nog geen creditcard krijgen. Informeer daarom bij de bank of er een nevenkaart van je ouders of prepaid creditcard aangevraagd kan worden. Wil jij meer informatie over bijbaantjes in het buitenland of hoe je extra zakgeld kan verdienen voordat je op uitwisseling gaat? Bekijk dan onze pagina over zakgeld en bankzaken.

Als je als uitwisselingsstudent naar het buitenland gaat, dien je goed verzekerd te zijn. YFU werkt daarom samen met de betrouwbare partner Tasman Verzekeringen. Het is verplicht om via deze partner een studie- en reisverzekering afsluiten. Tasman is namelijk gespecialiseerd in ‘niet-reguliere reisdoelen’ zoals een uitwisseling in het buitenland. Wij helpen je met het afsluiten van de studie- en reisverzekering zodat jij goed voorbereid start met je uitwisseling.

Als je je inschrijft voor een YFU highschoolprogramma, wordt daarbij automatisch de annuleringsgarantieregeling in orde gemaakt. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat je de programmakosten terugkrijgt, bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen of te maken krijgt met ziekte of overlijden. Wil je graag meer informatie over de annuleringsgarantieregeling? Bekijk dan onze pagina over verzekeringen voor meer specifieke informatie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 45 landen op 5 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus