Wereldwijde YFU Community

Een internationaal netwerk van familie en vrienden

In een jaar buitenland met YFU bouw je vaak sterke banden op met je gastgezin, vrienden, vrijwilligers en andere uitwisselingsstudenten. Die unieke ervaring, samen met onze persoonlijke aanpak, leidt bij velen tot een YFU-familiegevoel dat nooit meer overgaat. YFU is een wereldwijde community waarbij het familiegevoel volgens de YFU studenten wordt benadrukt door 'vertrouwen', het krijgen van een 'tweede familie', het feit dat je 'nooit afscheid neemt van je gastgezin' en je 'YFU broers en zussen over de hele wereld' erbij krijgt. De YFU Community staat voor vrienden voor het leven, ook na je uitwisseling.

YFU Returnees
"Word YFU returnee of vrijwilliger en laat het YFU-familiegevoel nooit meer los!"
YFU Community

HET YFU FAMILIE GEVOEL

Vertrouwen staat op nummer 1, YFU staat voor zorgzaam. YFU is mensgericht en biedt elk individu de persoonlijke aandacht die zij nodig hebben vanaf moment één. “Door de informatie- en voorbereidingsbijeenkomsten, word je door het gehele proces begeleid. Je bent individu waarvoor YFU erg zijn best doet. Je bent geen nummertje maar heb je een naam en een gezicht. YFU Nederland is een kleine organisatie met wereldwijde bekendheid en bereik waarbij de medewerkers altijd voor je klaarstaan.”  Voor YFU'ers Dominique en Lilian was dit de reden om met YFU op een uitwisseling te gaan.

YFU-gastgezinnen krijgen niet betaald. De gezinnen nemen een uitwisselingsstudent in huis uit persoonlijke interesse. Hierdoor voelen de jongeren zich vanaf het eerste moment welkom. Door YFU te kiezen, krijg je letterlijk een tweede familie: jouw gastgezin in een nieuw land met een andere cultuur, met wie je een jaar lang lief en leed deelt. Natuurlijk moet je het treffen met een ‘persoonlijke klik’ maar één ding weet je zeker: het gastgezin heeft bewust voor jou gekozen!

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende gezinssamenstellingen mogelijk. Zo kan het zijn dat jij terecht komt in een druk gezin met jonge kinderen of bij een alleenstaande moeder. Wij zullen jou garanderen dat jij je thuis zult voelen, al kan dat in het begin natuurlijk even wennen zijn. Lilian had ineens twee kleine broertjes en een zusje. Ruben kwam terecht bij een jonge, ongetrouwde man die ook als leraar op zijn school werkte. Hij werd zijn gastvader én vriend. Michelle koos voor een plaatsing bij twee gepensioneerden. De kinderen van haar gastouders hadden zelf al kinderen, hierdoor had ze een gigantische tweede familie en werd ze opgevangen in een groot sociaal netwerk met ouders die alle tijd van de wereld hadden waardoor ze veel leuke activiteiten kon doen.

Één minpuntje aan het opbouwen van een tweede familie, is dat je ook weer afscheid moet nemen. “Het is logisch dat je je eigen ouders na een jaar weer terugziet, maar bij je gastgezin is het maar afwachten wanneer je ze weer terugziet,” zegt Ruben die in de Verenigde Staten op uitwisseling is geweest. Vele YFU studenten kiezen er dan ook voor om een aantal jaar na de uitwisseling terug te keren naar het gastgezin. De band is tientallen jaren na de uitwisseling vaak nog zo hecht doordat je in een jaar zo’n mooie ervaring met elkaar beleefd. Jouw tweede familie zal voor altijd een speciaal plekje hebben in jouw hart. Zo is Lesie-Ann 17 jaar geleden op uitwisseling gegaan naar Michigan. Zij heeft nog steeds wekelijks contact met haar gastgezin en zoeken elkaar bijna jaarlijks op. En Lesie-Ann is zeker niet de enige, veel YFU studenten houden jaren na de uitwisseling nog contact met hun gastgezin.

De eenmaal opgebouwde band blijft altijd bestaan. Zo heeft Wilma, 40 jaar na haar uitwisseling nog steeds contact met haar Amerikaanse gastgezin en haar gastzus. Na al die jaren houden ze elkaar nog steeds op de hoogte, is haar gastzus al een paar keer naar Nederland gekomen en staat er zelfs nog een bezoekje gepland. Ook Marit vertelt dat ze nog steeds regelmatig contact heeft met haar Deense gastzusje, ze zoeken elkaar minstens één keer per jaar op. Het is ongelofelijk wat voor sterke en bijzondere band jij opbouwt met jouw gastgezin en -broers en/of zussen. Je krijgt er een tweede familie bij, met broers en zussen over de hele wereld!

Naast het gastgezin, voelen YFU’ers zich vaak ook sterk verboden met mede uitwisselingsstudenten. Iedereen is even nieuwsgierig en op zoek naar een uitdaging in het leven. Hierdoor bouw je tijdens een uitwisseling een internationaal netwerk op en maak je vrienden voor het leven over de hele wereld. Lilan grapt dat als ze een roadtrip zou willen doen door Europa, ze in elk land wel iemand kent om een nachtje te blijven slapen. De exchange students die je ontmoet, hebben dezelfde mindset. Hierdoor ontstaat er een enorme klik die door Nils omschreven wordt als “The best feeling in the world!”, hij heeft jaren na zijn uitwisseling nog steeds contact met zijn mede uitwisselingsstudenten.

YFU Returnees & Vrijwilligers

Blijf verbonden met YFU

Wil jij na terugkomst het YFU familiegevoel verder uitbouwen? Dan ben je natuurlijk altijd welkom als returnee. Als oud-student kan jij jouw verhaal vertellen aan jongeren die op het punt staan om dezelfde stap te maken als jij. Natuurlijk weet jij als geen ander hoe een buitenlandse uitwisseling jouw leven kan veranderen. Deel jouw testimonial en inspireer anderen. Onze returnees zijn regelmatig aanwezig bij informatiebijeenkomsten, online webinars, beurzen en schoolbezoeken. Je bent natuurlijk altijd welkom als vrijwilliger: als buddy, voorlichter, inspirator (via bijvoorbeeld sociale media). Daarbij heb je opties om door te groeien als trainer of contactpersoon. Via de YFU sociale media kanalen word je gemakkelijk gelinkt in de YFU Community. Neem vooral contact met ons op als jij deel wil blijven uitmaken van de YFU familie.

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus